Interview met Clarissa Hagemann

Interview met Clarissa Hagemann

INTERVIEW MET CLARISSA HAGEMANN, WIJNEXPERT IN ZUID-AFRIKA

OVER CLARISSA


Als gediplomeerd wijnexpert vervulde Clarissa Hagemann haar droom van een nieuw leven vol wijnstokken in Zuid-Afrika. Toen Clarissa een paar jaar geleden haar koffers pakte en aan de reis begon naar het land van contrasten, maar ook van voor Duitse begrippen bijna absurde gastvrijheid, verliet ze haar goedbetaalde baan in de farmaceutische industrie, haar familie en vooral haar goede baan. vrienden Riesling en Kerner terug. Alles voor uw droom in Zuid-Afrika. Duidelijke doelstellingen en een goede dorst waren en zijn nog steeds de drijfveren van de op wijn gebaseerde visie in het nieuwe huis. Bij Clarissa staan ​​exclusieve wijnseminars op de agenda, evenals georganiseerde reizen naar de Zuid-Afrikaanse wijnlanden.

TELEFOON: +27 76 6124220
WHATSAPP: +49 176 99023272
E-MAIL:  clarissa.hagemann@gmail.com


Clarissa Hagemann - Nahaufnahme (Weinexpertin Südafrika)
Präsentation von Clarissa Hagemann in Kapstadt

MORITZ: HALLO CLARISSA: IK LEES DAT JE WIJNSEMINARS GEEFT EN OOK TOURS NAAR DE WIJNENLANDEN ORGANISEERT. WAAROM VERWEGE JE NAAR ZUID-AFRIKA EN VOORAL NAAR KAAPSTAD?


Clarissa: Mijn moeder overleed in 2007. Ik heb meer dan 10 jaar in de farmaceutische industrie gewerkt en wist absoluut dat ik iets anders moest doen in het leven. Maar wat moet ik doen? Een ander farmaceutisch bedrijf? Het was weer hetzelfde, alleen met een andere naam.

Een bureaubaan was voor mij uitgesloten. Het verlangen naar Afrika laaide weer op toen mijn beste vriend mij herinnerde aan mijn vrienden die 10 jaar eerder naar Kaapstad waren geëmigreerd. Ze hebben een hotel in Kaapstad en ik besloot er drie maanden tussenuit te gaan en daar te werken tijdens de kerstperiode - wat hier net als overal ter wereld het hoogseizoen is. Bovendien werd mijn farmaceutisch bedrijf net gerationaliseerd: ik kreeg een ontslagvergoeding, die vervolgens als startkapitaal diende.

Ik werd verliefd op dit land en deze stad en ontmoette in korte tijd veel mensen. Dit zijn enkele van mijn beste vrienden vandaag.

Terug in München vroegen familieleden en vrienden mij: ‘Wat maakte de meeste indruk op je en wat vond je het leukst?’ Mijn antwoord kwam onmiddellijk: ‘De eindeloze uitgestrektheid van het land, het gevoel diep te kunnen ademen – het gevoel van aangekomen.” Evenzo de ongelooflijke vriendelijkheid en openheid van mensen die nog niet eens een fractie hebben van wat wij in overvloed hebben... Je krijgt overal hulp - of het nu de autoriteiten zijn, mensen op straat die de weg vragen of op straat kant van de weg met een lekke band. Je bent nooit alleen en verloren. Natuurlijk is ook het klimaat van cruciaal belang: pure warmte en zonneschijn gedurende drie kwartalen van het jaar. Ik zeg altijd dat het verschil tussen Duitsland en Zuid-Afrika is dat ik in Duitsland negen maanden kousen draag en hier negen maanden niet...

Als ik aan het begin denk, herinner ik het me. hoe moeilijk het voor mij was om terug te vliegen naar München. Ik zie het nog voor me: de laatste zonsondergang met uitzicht op de Tafelberg op de Wijnhuis Seidelberg, de eerste zonsopgang op Kaapstad Airport (destijds vloog Air Berlin om 07.20 uur nog rechtstreeks naar München). Op dat moment besefte ik dat ik mijn hart en ziel had ‘verloren’ aan Zuid-Afrika.

MORITZ: HEEFT DE LIEFDE VOOR DRUIVENSAP ALTIJD BESTAAN?


Clarissa: In München vond ik het altijd leuk om voor vrienden te koken, goede wijn te kopen en altijd zelf nieuwe restaurants uit te proberen. Wat is er fijner dan met vrienden genieten van lekker eten en een glaasje bijpassende wijn? Voor mij is het het toppunt van genieten. Interessant genoeg had ik hier in Kaapstad herhaaldelijk wijnboeken gelezen en boeken gekocht over de lokale wijnlanden.

Als de tijd het toeliet, ging ik naar de wijngaarden, lunchte daar en genoot van de sfeer. De diversiteit, schoonheid en uniciteit van de Zuid-Afrikaanse wijnmakerijen hebben mij altijd geboeid. Zuid-Afrika kijkt terug op een wijngeschiedenis die ruim 350 jaar teruggaat. Over het algemeen ben ik gefascineerd door geschiedenis en politiek. Daarom vond ik het altijd spannend om de geschiedenis van de individuele eigendommen, hun eigenaren en hun generatievolgorde te volgen.

MORITZ: HOE HEBT U zich voorbereid op het wijnavontuur?


Clarissa: Aanvankelijk volgde ik vol enthousiasme twee cursussen aan de plaatselijke Kaapse Wijnacademie. Tot dan toe wist ik alleen welke druivensoorten er waren en dat ik liever rode wijn dronk dan witte wijn. In de cursussen heb ik mijn smaakpapillen en mijn smaakpapillen verder kunnen trainen en ontwikkelen voor goede wijnen van hoge kwaliteit.

Präsentation in Kapstadt von Weinexpertin Clarissa

MORITZ: HOE KOMT HET IDEE OM SEMINARS EN WIJRTOURS AAN TE BIEDEN?


Clarissa: Wat wijnreizen betreft, heb ik eerst mijn gidscertificaat voor Kaapstad en omgeving behaald. Ik had hier eerder 3 jaar lang een 5-sterren pension beheerd. Ik hou ervan om in contact te zijn met mensen. Als onderdeel van mijn touraanbod is er natuurlijk de tour “Wijnlanden, halve dag of hele dag“.

Voor mij waren de cursussen zo interessant en indrukwekkend omdat ik veel heb geleerd over wijn, cognac, zoete wijnen, MCC-wijnen (Méthode Cap Classique - de lokale naam voor champagne - de mousserende wijn mag alleen champagne heten als de druiven rechtstreeks uit Champagne) hebben geleerd. Tijdens de cursus ontstond het idee om alle diepgaande kennis door te willen geven in de vorm van wijnseminars/wijnlezingen. Het leek mij zinvol om Duitse vakantiegangers via een blinde proeverij kennis te laten maken met Zuid-Afrikaanse wijnen en hun bijzondere kenmerken. Met een eindproef bestaande uit twee delen ontving ik het certificaat als wijnexpert.

Teilnehmer bei Clarissa Hagemanns Präsentation
Weinauswahl von Clarissa Hagemann

MORITZ: HOE KIES JE DE WIJNEN VOOR JE EXCURSIES?


Clarissa: Door mijn jarenlange vakantiereizen naar de Wijnlanden ken ik natuurlijk talloze wijnhuizen, hun bijzondere kenmerken, hun geschiedenis, hun achtergrond en hun vlaggenschipwijnen. Afhankelijk van de afspraak en focus selecteer ik voor mijn klanten de geschikte landgoederen voor een bezoek met wijnproeverij.

Het is mij over het algemeen opgevallen dat de kleine, onopvallende wijnhuizen vaak topwijnen produceren, terwijl de veelgeprezen, geprezen wijnhuizen vaak slechts gemiddelde wijnen produceren.

Ik vraag vooraf of de gasten enige wijnkennis hebben. Er zijn wijnhuizen die een sterrenkeuken aanbieden, evenals een brede selectie rode en witte wijnen. Andere landgoederen bieden slechts een paar rode of witte wijnen aan, maar die zijn uitstekend. Afhankelijk van de gast rijd ik dus individueel naar de landgoederen en probeer ik op één dag een breed scala aan zeer verschillende wijnhuizen te introduceren.

Het probleem is altijd de afstand. Omdat mensen vaak maar één dag bij mij boeken, ga ik meestal naar de gebieden Paarl, Franschhoek, Stellenbosch of verblijf ik hier in Kaapstad rond Constantia. Natuurlijk zijn er nog tal van andere gebieden met uitstekende wijnen. Dit zou dan aan gasten moeten worden aanbevolen als ze op eigen gelegenheid dieper de Wijnlanden in zouden reizen of een tweede dag zouden boeken.

MORITZ: WAT IS MOMENTEEL UW FAVORIETE WIJNMAAK?


Clarissa: Oh, dat is echt heel moeilijk te zeggen en bijna onmogelijk te beantwoorden.

Elk Wijnhuis is individueel en heeft een eigen identiteit.

De sfeer, de ambiance, het interieur, de stijl, of het nu traditioneel Kaaps-Hollands is Wijnhuis of de moderne, met veel luxe stijl gecreëerd, elk is zo uniek. Ik vind dit bijvoorbeeld heerlijk aan het einde van mijn Kaap-tour Wijndomein Steenberg met het proeflokaal Bistro 1682. Super stijlvol! Je kunt zowel wijn- als champagneproeverijen doen. Het proeflokaal is geopend tot 18.00 uur en tot 20.00 uur kun je genieten van heerlijke “sterrentapas” als je nog niet genoeg hebt gehad van de lunch.

Mijn tweede tip is deze Boetiekwijnlandgoed Bartinney. Nauwelijks bekend, maar een fantastisch uitzicht, zeer smaakvol. Het voorgerecht ziet eruit als een kinderkamer – overal kruiden en protea’s. Bartijn voert daarom ook een speciale proeverij uit, waarbij wijn wordt gecombineerd met de betreffende kruiden. Dit verfijnt de smaakpapillen voor de betreffende druivensoort. Uniek! Annandale is ook een kleine geheime tip, want het biedt zeer oude rode wijnen tegen betaalbare prijzen. Durf ook omdat het enkele wijnen in het assortiment heeft die zonder toegevoegde zwavel worden geproduceerd, alleen met rooiboswortel als antioxidant.

Ik heb nog een paar andere favorieten die ik altijd graag laat zien tijdens mijn tochten. Deze vallen in een dwarsdoorsnede van diversiteit, maar de volgende bevinden zich voornamelijk in en rond Kaapstad: (dwz Constantia, Paarl, Stellenbosch, Franschhoek)

  • Delaire Graff, Cavalli, Landgoed Leeu, La Grande Provence, Huis, Antonij Rupert, Steenberg,

Voor mij de duurdere stijlvolle exemplaren.

  • Boschendal, Tevreden, Uitkijkend, Zorgvliet, Groot Constantia, Plaisir de Merle, Webersburg, Muratie, Annandale als de traditionele Kaap-Hollanders
  • Bartijn, Thelema, Kanonkop, Stellenrust, Stellenzicht, Stark-Condé, Oldenburg, Uva Mira, Ridgeback, Le Riche, Lanzerac, Ken Forrester, de Morgenzon staat voor uitstekende wijnen.
  • Jordan, Guardian Peak, HiddenValley, Rust en Vrede, Delheim, La Motte, Moreson, Mont Rochelle zijn geweldige plekken om van je lunch te genieten
  • De beste plaats om MCC's te proberen is bij Simonsig, Haute Cabrière, Le Lude, Moreson, Graham Beck, Colmant,
  • Je kunt er uitstekende olijfolie krijgen, vaak gecombineerd met een proeverij Morgenster, Tokara, La Bourgogne, tevreden

Steeds meer wijndomeinen bieden ook uitstapjes naar hun wijngaarden aan. Bijna een kleine safari, omdat ze vaak wilde dieren op hun terrein hebben. Andere landgoederen kunnen worden “gemengd”. U kunt uw eigen wijn, koffie, olijfolie of zelfs thee maken.

Veel wijnhuizen beantwoorden ook graag vragen over wijn en de productie ervan tijdens een rondleiding door hun kelders.

Natuurlijk zijn dit lang niet alle favorieten. Als je niet bij naam genoemd bent, vergeef me dan alsjeblieft - het was gewoon een spontane, onderbuikreactie.

Weinkellerführung von Clarissa in Südafrika

MORITZ: HOE ZOU JE HET LEVEN IN ZUID-AFRIKA IN ÉÉN ZIN BESCHRIJVEN?


Clarissa: In één zin? Oh, dat is moeilijk... Het is natuurlijk ook een heel persoonlijke vraag, ieder mens voelt zich anders. Maar voor mij:

Vriendelijk, warm (niet alleen qua klimaat), ongecompliceerd, gemakkelijk, bevrijdend... Voor mij persoonlijk zijn de levenskwaliteit en levenshouding hoger dan in Duitsland. Je hebt aanzienlijk minder nodig en bent met minder heel blij en tevreden. Ik kan me op dit moment niet voorstellen dat ik terug zou gaan naar München, mijn geboortestad.

Er wordt niet voor niets gezegd dat iedereen die hier één keer is geweest en het ‘virus’ heeft opgelopen, hier altijd zal terugkeren.

laat een reactie achter

Houd er rekening mee dat opmerkingen vóór publicatie moeten worden goedgekeurd

Loading...